“Stop bullying prin educaţie pentru cetăţenie democratică în unităţile școlare” program de formare complementar înscris în Lista programelor complementare naționale în baza Notei nr. 1414/DGMRURS/25.06.2024, 18-20 credite profesionale transferabile (60 ore); Grup tinta: Personal didactic de predare și personal didactic auxiliar (pedagog școlar, mediator școlar, instructor de educație extrașcolară, asistent social, intructor- animator) din învățământul preuniversitar.
Programul „Stop bullying prin educație pentru cetățenie democratică în unitățile școlare” se adresează tuturor categoriilor de personal didactic şi se încadrează în sfera educaţiei permanente, având ca scop formarea continuă pentru formarea şi dezvoltarea competenţelor personalului din învăţământul preunivesitar în scopul desfăşurării eficiente a acțiunilor și activităților pentru realizarea obiectivelor unității de învățământ, privind combaterea fenomenului de bullying.
Cursul este structurat pe cinci module de formare, fiecare dintre acestea propunând pe lângă aspectele teoretice și multe activități practice, prin care cursanții au oportunitatea de a-şi dezvolta competenţe în vederea desfăşurării eficiente a acțiunilor și activităților pentru realizarea obiectivelor unității de învățământ.
Prezentul curs dorește să răspundă nevoii de cunoaștere a dimensiunii, formelor de manifestare și cauzelor fenomenului de bullying în mediul școlar, în vederea elaborarii unor strategii de prevenire și ameliorare. Programul de de formare vizează sensibilizarea unui public cât mai larg în vederea mobilizării tuturor resurselor pentru combaterea fenomenului de bullying din unitățile școlare.
Programul de formare este proiectat modular cu umătoarele finalităţi:
1. Identificarea principalelor cauze ale fenomenului de bullying în vederea asigurării unui act educaţional de calitate pentru o cetățenie democratică;
2. Schimbarea comportamentală şi atitudinală în vederea creşterii profesionalizării actului educaţional pentru o cetățenie democratică.
Obiectivele generale ale programului de formare sunt:
1. Familiarizarea cursanților cu conceptele specifice în identificarea și definirea violenței umane din perspectivă socio-psihologică și educațională;
2. Soluționarea situațiilor conflictuale, în urma investigării, prin mediere și negociere, în vederea asigurării unui climat de încredere și responsabilitate a procesului de învățare/dezvoltare;
3. Aplicarea de metode și programe de intervenție socială și educativă în scopul adaptării ți integrării sociale și socio-profesionale;
4. Proiectarea unui demers educativ, valorificând principiile specifice educației pentru o cetățenie democratică, în vederea combaterii bullyingului în unitățile școlare
Cursul se desfasoara online. Are durata de 60 ore, din care 30 ore meeting online si 30 ore online learning (30 ore intalnire meet cu formatorul, 30 ore pt rezolvarea temelor si realizarea portofoliului).
Durata in online meeting este de 7 zile ( de luni pana vineri in intervalul 16:00 – 20:00, iar in ziua de sambata in intervalul 9:00 – 15:00.
Nr de persoane maxim pt o grupa este de 25.
Forma de evaluare este prin prezentarea unui portofoliu ( se posteaza pe platforma google – classroom), iar cursantii nu participa la evaluare. Evaluarea va avea loc la 15-18 zile de la finalizarea cursurilor meeting online.